середу, 27 лютого 2013 р.

Практика складання ідеального індивідуального гардеробу, базовий та капсульний гардероб.



Розібравшись з теорією типів фігури та особистого кольоротипу, приступаємо до найцікавішого: до перших кроків на шляху до ідеального гардеробу. Якщо ви наївно подумали що пора вирушити на шопінг - то помилились, адже в першу чергу- позбавляємося від всього зайвого!



    Речі з плямами, дірками, які складно видалити;
    Те, що не підходить вашому типу фігури (а попросту, погано сидить);
    Все, що було куплене на випадок «з понеділка сідаю на дієту»;  

    Одяг з неякісних тканин;
    Речі котрі безнадійно вийшли з моди.


   
Зробіть пробу кольору. Для цього доведеться перебрати весь свій гардероб, по черзі прикладаючи до обличчя ту чи іншу річ. Будьте дуже уважні, не плутайте невідповідні кольори з улюбленими речами.

    Заставте себе оцінити гардероб неупереджено.


Щось доведеться викинути, якісь речі в хорошому стані можна віддати знайомим, подругам чи в сиротинець; зовсім нові речі можна продати або обмінятися. Мені хотілося б звернути увагу на предмети, які обов'язково викличуть у вас сумніви! У кожної з нас є  3-4 речі, які ми придбали "по любові з першого погляду", вони нам дуже подобаються, пасують, але ні з чим не поєднуються, так звані речі-одинаки. Вони можуть роками висіти без діла, все одно не позбувайтесь їх, а повісьте на видне місце в шафі і займіться пошуком пари в першу чергу!

Після "розбору польотів", з неабияк спорожнілою шафою, постарайтеся проаналізувати причину невдоволення вашим гардеробом.


    У шафі суцільна монохромна класика? Звичайно саме від власниці такого гардеробу найчастіше можна почути фразу: "Я терпіти не можу шопінг!" Так як покупки в тягар, ходіння по магазинах вимотує і дратує, то ці жінки намагаються мати перевірений, практичний і функціональний набір речей, доречний для багатьох життєвих ситуацій. У цьому випадку, не потрібно нічого кардинально міняти, вам всього лише потрібно додати трохи фарб. Цікава сумка соковитого кольору або з помітним малюнком - абсолютно виправдана витрата. Вам завжди буде з чим її носити. Кілька яскравих хусток або футболка з яскравим принтом - також безпрограшний варіант для розбавлення однотонних комплектів.
    Багато речей, які не личать по стилю? Можливо, ви ще в пошуках свого "модного я". Це абсолютно нормальне явище, коли вам 20, але привід розібратися глибше в своєму емоційному стані, якщо вам близько 30. Панківські майки і леопардові жакети, при тому, що насправді, вам подобаються мінімалістичні брюки та сукні, можуть бути звичкою "заліковувати" шопінгом любовні та емоційні рани.
    Багато речей не підходять за розміром і погано сидять на фігурі? Приміряючи річ при покупці, не треба втягувати живіт, опускати плечі або пускатися на інші хитрощі, які візуально змінюють фігуру. Кого ви хочете перехитрити? Одяг повинен ідеально відповідати зросту і фігурі, в ньому має бути комфортно!
    Багато речей, в яких нікуди піти? Невиправданий надлишок одягу та взуття "на вихід" - дуже поширена проблема. Якщо ви не завзята тусовщиця або світська левиця, однієї "вечірньої покупки" за сезон, більш ніж достатньо. А в дуже багатьох випадках можна і зовсім обійтися повсякденним одягом з більш вичурними аксесуарами!
    Більшість речей в усьому влаштовують, але не поєднуються між собою? Про це ми поговоримо докладніше! В цьому випадку важливо керуватись однією геніальною фразою: "Важливо навчитися мислити "образом", а не " річчю"! Ось вона істина!



Буквально донедавна, я купувала все підряд, без конкретної мети, мотивуючи покупку низькою ціною або спробою підняти собі поганий настрій. Задумавшись про те, що в підсумку такого шопінгу, мій гардероб складався суцільно з випадкових речей, які абсолютно не поєднувалися між собою, я цільово зайнялася його реорганізацією! Прочитавши величезну кількість статей на цю тему, я виділила для себе такі основні поняття як: річ-одинак, універсальний гардероб, базовий гардероб, повний комплект, капсульний гардероб, оригінальна річ, гарячий тренд сезону.

Універсальний гардероб

Звичайно ж у всіх він буде індивідуальний, тому що все залежить від стильових уподобань, матеріального становища та способу життя. Це, якщо можна так висловитися, - модна нірвана, кінцева мета кожної модниці. Гардероб, що поєднує в собі одяг і аксесуари для будь-якого приводу і сезону. Такий гардероб, з яким не потрібно в паніці дзвонити подрузі, якщо вас запросили на якийсь важливий захід, де всі будуть в шикарних сукнях, співбесіда, або пікнік. У вас все є!

Базовий гардероб

Чисте полотно, на якому можна кожного разу малювати новий образ. Базові речі легко поєднуються між собою, а додаючи до них нові аксесуари і оригінальні речі ви кожного разу будете отримувати новий результат! Хтось перераховує 7-8 речей, в інших цей список розтягується на цілих 25 пунктів. Тут, знову ж таки, все індівіадуально! Я спробую перечислити всі можливі варіації базового гардеробу, перевірені мною чи моїми подругами а також часом та досвідом професіоналів.

1.  Неможливо придумати більш вдалу інвестицію, ніж завжди актуальне маленьке чорне плаття. Як не банально, але це дійсно дуже зручна річ, з якою можна працювати! Його можна надіти зі кольори туфлями, цікавими колготками, підібрати виразні прикраси на шию. Його можна надіти з плоскою підошвою (навіть з кедами!), З каблуком, з гладкою зачіскою, з укладкою, і воно завжди буде виглядати по-різному. Таке плаття можна розбавити навіть одним яскравим аксесуаром.
  Щоб отримати максимальний ефект, вибирайте плаття лаконічного чіткого крою, яке буде сидіти по фігурі. Чорні сукні мішкуватого фасону з драпіровками або помітною обробкою на роль базової речі не підійдуть.






2. Біла блузкаІ неважливо якого фасону, головне що теж на всі випадки життя.. В ідеалі, блузок повинно бути декілька, одна переться, друга висить готова до використання. Особливо актуально це для тих, хто трудиться в офісі. Важливо, щоб ви правильно визначили ваш білий колір - для когось це білосніжно білий, для когось це перловий або пряжене молоко.
     Головний секрет у тому, щоб ваша блузка не була помітно біліше відтінку вашої зубної емалі. Другий секрет криється в тому, щоб вірно визначити ваш кольоротип!






3. Ідеально скроєні чорні брюки, тобто по фігурі .Пояснення чи уточнення тут зайві.





4. Ідеальні джинси.

    Сині, чорні, сірі, дудочки чи кльош-вибір за вами, але ніколи не економте на джинсах, адже 70% ваших буденних образів складають саме вони!






5. спідниця олівець яка з нас зробить витончену та елегантну леді. Не обов'язково чорного кольору, можна темно синю, сіру чи коричневу. Така спідниця зобов'язана добре «сидіти» по фігурі.





6. Кардіган нейтрального кольору: чорний, сірий, синій, бежевий.







7. Простий піджак, без зайвих деталей, котрий добре сидить по фігурі.







8. Шорти класичного крою можуть стати прекрасною базою як для посиденьок з друзями чи походів в кіно, так і основою не строгого ділового образу.






9. Не пошкодуйте грошей на нижню білизну.

- Кожна поважаюча себе леді зобов’язана мати 2-3 комплекти шикарної кружевної чи шовкової білизни в котрій відчуватиме себе богинею!!!

- Не менш важливо придбати хоча-б один комплект безшовної і абсолютно непомітної на тілі білизни. Облягаючи сукні з передавленою шкірою виглядають жахливо




- Боді або комбідрес гольфом, маєчкою, футболкою, сорочкою чи блузкою-вважаю одним із нарозумніших винаходів людства, оскільки він захищає наші нирки від холоду і ідеально заправляється під спідницю, штани чи джинси.

Ви навіть не уявляєте наскільки ці предмети гардеробу можуть полегшити життя і розширити кількість комбінацій






10. Легінси, панчохи, колготки, класичних кольорів чи яскраві та розмальовані-є неодмінним атрибутом сучасного гардеробу
 






На цьому основна демісезонна найнеобхідніша 10-ка закінчена, наступні речі ми додаємо залежно від погоди та/чи пори року!



Отож:

11. Чорний гольф, саме чорний(один з довгими рукавами, інший з короткими), добре сидить по фігурі. Відмінна річ, коли нема чого одягти, одягнув таку річ, розбавив яскравими аксесуарами і вперед. Поверх гольфа добре йдуть будь-якого кольору плаття. Актуальний для зими, весни та осені.



12. Чорна майка надзвичайно корисна річ на літо, весну чи теплу осінь



13. Сукня туніка яскравого кольору- кавова, червона чи фіолетова розбавить будь який скучний комплект восени, взимку та весною.



14. Верхній одяг.

- Класичне тепле святкове зимове пальто чи шуба необхідні для офіційних заходів, походів в театр тощо



- Зручний нейтрального кольору пуховик знадобиться для походу на роботу, прогулянок з друзями чи по магазинах



- Демісезонна куртка-річ не обов'язкова, але дуже корисна, адже кожен з нас стикався з ситуацією коли зимове вже затепле,а осіннє чи весняне надто легке.



- Тренчкот чи тренч (модель легкого дощового плаща з незмінними атрибутами: двобортний, з погонами і відкладним коміром, поясом і розрізом ззаду.), чорний, а може і бежевий, залежить які кольори частіше переважають в вашому гардеробі. На весну чи осінь




- Коротка шкіряна куртка-піджак літо, весна чи тепла осінь.



15. Сумки та аксесуари

- Велика містка чорна сумка-річ унікальна, демісезонна і просто незамінна



- маленька сумка на тонкому довгому ремінці нейтрального кольору 



- яскравий клатч стане прекрасним доповненням будь-якого вечірнього чи святкового образу.



- широкий ремінь-резинка чорного кольору з бантом чи пряжкою вигідно підкреслить вашу талію

- вузенькі різнокольорові ремінці

- кольорові шарфи чи хустки якнайкраще розбавлять буденні образи




16. Взуття

- Чорні туфлі-лодочки. Ну куди ж без них! У них ви підете і на роботу в офіс, а потім у них же і на побачення. Образи з ними нескінченні, одним словом, вони вас виручать в будь-якій ситуації.



- Туфлі кольору нюд, що максимально підходять до вашого відтінку шкіри. Це можуть бути класичні туфлі або ж з відкритим носком.. Будь-які з них будуть виконувати головну задачу - подовжувати ніжки! А так само вони поєднуються практично з будь-яким нарядом - від класичного костюма до святкової сукні.



- Балетки. Їх можна носити практично з будь яким одягом, вони відмінно виглядають з багатьма денними сукнями. Вони компактні і легкі, тому їх завжди можна захопити із собою, і перезутися, коли вже неможливо ходити на високих підборах. Балетки яскравого кольору зможуть освіжити образ і додати кокетливості.



- Босоніжки на танкетці. Для прогулянки з подругами або для шопінгу вони незамінні. Вони додадуть вам жіночності і набагато зручніші і стійкіші шпильок. Правильно підібравши одяг вони так само будуть актуальні для вечірнього образу.



- Літні босоніжки. Влітку хочеться всього яскравого і блискучого. Раджу вибирати літні босоніжки сріблястими (золотистими) так як літніх образів багато, всі різних колірних сполучень, а сріблясті відмінно виглядатимуть зі всіма кольорами. Якщо ж душа зовсім не лежить до блискучого, то краще зупинити свій вибір на нейтральних кольорах.



- Сандалі на плоскій підошві. Уявити собі літо без цього взуття на мою думку неможливо.



- Туфлі які вас зроблять щасливою. Тут можна вибирати те що хочеться саме вам, це будуть ті ваші особливі туфлі в який ви будете почувати себе королевою. Будь-який колір, будь-який фасон, будь який каблук. Головне на забувати, що б вони поєднувалися хоча б з парою образів з вашого гардеробу.



- Кеди. У кожного є свої обов'язки або вигуляти собаку, або збігати в магазин, або погуляти зі своїм малюком, в таких ситуаціях кеди незамінні і не вимагають особливого часу для створення образу, досить надягти джинси і футболку і ви будите виглядати цілком стильно і не буде соромно, якщо ви кого не будь зустрінете.



- Ботільйони. Коли ще не достатньо тепло для туфель, але в чоботях ходити вже набридло, боті льони-саме те що треба. Носити їх потрібно обережно, воно можуть вкоротити ноги, так що зі спідницею-олівцем вони протипоказані. Зате з міні виглядатимуть виграшно. Хто не готовий до міні відмінно підійдуть джинси скіни або лосини.



- Високі чорні шкіряні чоботи, на невеликому каблуці. Для дощів і негоди навряд чи можна підібрати що-небудь більш відповідне і стильне. Такі чоботи будуть відмінно поєднуватися з мілітарі стилем або будь-якими джинсами чи брюками.





Повний комплект, річ-одинак

    Завжди, перед тим як їхати по магазинах, варто скласти список. Для того, щоб скласти список, ми всі речі ділимо на комплекти (умовно, звичайно) Виявляємо речі-одинаки або неповні комплекти.

    Приклад неповного комплекту: є відмінні сірі штани, і дуже класний цегляного кольору джемпер. Вони створені одне для одного. Але цей комплект - неповний. Туди не вистачає сірого шарфика з червоними прожилками. Цікавий комплект, який можна буде розбавити пізніше деталями / аксесуарами, якщо шарфа буде недостатньо.

    Якщо речі немає в списку, який ви склали перед поїздкою в магазин, її варто тверезо оцінити. Якщо вона потягне за собою ще покупку взуття, сумочки, шарфа і браслета, варто відкласти цю покупку, розуміючи що насправді ви купуєте не одне плаття, а плаття + як мінімум ще 4 одиниці в свою шафу. Ви продовжуєте шопінг за списком. Якщо вподобана річне виходить у мене з голови, то я купую її, усвідомлюючи, що тепер додаються в список ще 4 одиниці.

Це і є "мислити образом"! Я абсолютно впевнена, що дуже багато хто має величезну кількість комплектів, у яких чогось не вистачає, і замість того щоб докупити шарфик або поясок, купують чергову кофтинку або плаття, які потім висять в шафі. Для мене це самий зручний і захоплюючий спосіб організації. Мені цікавіше докупити відсутню одиницю до комплекту та з радістю виявити, що з її допомогою утворюються ще 5 повних комплектів!

Але тут є одне "Але" - тримати в думці всі свої речі і окремі комплекти досить важко, тому багато дівчат вибирають більш простий і функціональний спосіб - поділ свого гардероба на так звані капсули.

Капсульний гардероб

Капсульний гардероб - зовсім не те ж саме, що базовий гардероб, який вбирає в себе найнеобхідніші речі. Капсульний гардероб - це гардероб-конструктор, що складається з обмеженої кількості речей, які поєднуються один з одним і складають максимально можливу кількість образів. Капсули можуть базуватися на загальному кольорі, гармонії стилю (романтичні мережива, зручний кажуал, стиль вамп) і функціональним призначенням (для офісу, для прогулянок, відпустки, вечірніх виходів, і т.п.).





Оригінальна річ і гарячий тренд сезону

Без незвичайних, оригінальних речей гардероб буде прісним і невиразним. Саме вони "приправлять ваш стиль сіллю і перцем" і стануть виразом вашої індивідуальності! Вони можуть бути зовсім дешевими (купленими на відпочинку, секондхенді, зроблені власними руками) або навпаки дизайнерським творінням. Останні речі, хоч і дуже дорогі спочатку, але хороші тим, що саме на них роблять 70% знижки в кінці сезону! Одяг у стилі мілітарі, цікаві принти (квіткові, абстрактні, геометричні), смужка, горох, паєтки і т.п. - Все це з року в рік повторюється! Саме ці речі, поряд з класичними базовими моделями і аксесуарами, можна і потрібно купувати !

Найголовніше, не купувати з знижкою гарячий тренд сезону дорогих брендів! Оскільки наступному сезоні в цьому ви будете виглядати старомодно я б не радила витрачати гроші на такі речі, дуже вже вони швидкоплинні. За гарячими трендами краще відправлятися в бюджетні Bershka, Zara та H & M. Відносив сезон і зі спокійною душею викинув!



Тренуйте смак і стиль і будьте оригінальні



Крім організації гардероба є ще й окремі важливі пункти, що допомагають полегшити складну задачу - скласти ідеальний гардероб:

    Полюбіть моду! Переглядайте модні журнали, блоги, списки актуальних тенденцій, станьте учасником модних співтовариств і форумів.
    Намагайтеся фільтрувати потік інформації про тренди, згідно своїм світовідчуттям.
    Постійно розвивайтеся, тренуйте свій смак.Якомога частіше міряйте свої речі, обдумуючи нові комплекти! Виділіть один день на тиждень на це заняття (наприклад неділю), складіть три нових комплекти і сфотографуйте їх, щоб не забути поєднання. Так, серед тижня, ви не будете підбирати вбрання у метушні, яка зазвичай закінчується звичними джинсами.
    Приміряйте незвичні для вас речі в магазинах! Заходьте в незнайомі / незвичні / не ваші магазини! Не зациклюйтеся на одних і тих же фасонах і кольорах. Двох-трьох чорних суконь і 2-3 речей одного кольору цілком достатньо!
    Ходіть по магазинах одна! Зазвичай, більшість помічників на ділі виявляються зовсім марними! Чоловіки готові хвалити і платити за все, що завгодно, аби швидше закінчилася катування, а приятельки часто захоплені своїми покупками плюс не всі з них і не завжди говорять правду.

    Ходіть по магазинах часто, це допоможе вам знати що і де можна купити і скільки воно коштує, адже бувають моменти коли потрібно терміново придбати щось для конкретної події, не ходити ж тоді по всіх магазинах! Придивляйтесь до речей, не бійтесь поміряти непритаманну для вас річ, адже ви ніколи не дізнаєтесь чи личить вона вам, а може ви пропускаєте повз саме ту виграшну і цікаву для вас сукню!

   Не бійтесь нахабних продавчинь в дорогих магазинах котрі дивляться на вас зверху вниз з виглядом наче вам це не по кишені. Зрештою яка вам різниця що думає про вас продавчиня!
    Ніколи відрізайте етикеток зі свіжо куплених речей! У перший же день покупки приміряйте її з іншими речами. Дуже часто на третій день "любов проходить" або ви усвідомлюєте, що вона ні з чим не поєднується.
    Не ігноруйте аксесуари - деколи брошка може зіграти вирішальну роль у всьому комплекті, головне чітко уявляти акцент в якому вбранні ви будете розставляти цим аксесуаром.
    Не зациклюйтеся на брендах. Впізнаваність тієї або іншої речі - ще не запорука бездоганного образу або стилю.
    Освойте інтернет! Оновити гардероб з його допомогою можна буквально за копійки!

    Але, все ж, не варто купувати річ з однієї-єдиної причини - "приваблива ціна", тому що ця річ приваблива лише під час купівлі, пізніше у неї найбільше шансів стати "річчю-одинаком".
    Влаштовуйте модні дівчачники! Погляд з боку завжди корисний! Плюс це відмінна можливість, обзавестись обновкою, безкоштовно або за символічну плату!
Переконайте себе, що ви все робите правильно і єдина людина, якій потрібно подобатися і щось доводити це ви самі!

«Жінка, твердо впевнена у своїй красі, зуміє, нарешті, переконати в ній всіх інших»

Софі Лорен