четвер, 15 березня 2012 р.

Підготовка до фотосесії від «а до я»


Мені дуже подобається брати участь в різноманітних фотосесіях як в ролі моделі, так і в ролі стиліста, візажиста та перукаря. Це прекрасний спосіб підняти настрій, спробувати себе в різних не зовсім притаманних мені образах , поексперементувати, розважитись чи просто посміятись над собою. Позувати перед камерою фотографа-це прекрасний спосіб підняти самооцінку і побачити себе збоку. Проте в ролі стиліста часто стикаюсь з питаннями «що брати зсобою», «як позувати», «куди дивитись» тощо. Саме тому я вирішила зібрати максимальну кількість корисної інформації,котра може згодитись як фотографу,так і моделі і поділитись нею з вами.

 
Останнім часом багато молоді звертається до професійних фотографів бажаючи отримати якісні, красиві і цікаві фотографії. Часто в таких випадках фотосесія продумується до дрібниць і результат виходить справді неперевершений, проте часом звертаючись до дорогого професійного фотографа результат нас розчаровує. Чому так відбувається?
Причин може бути маса, проте, одною з найпоширеніших є не підготованість. Перш за все, спілкуючись з фотографом про майбутню фотосесію ви повинні:
·         чітко окреслити свої очікування і бажання - обрати тему зйомки. Важливо розуміти, що ви фотографуєте і в якому стилі. Для цього можна погортати журнали,пошукати в інтернеті цікаві теми,включити фантазію і придумати щось індивідуально своє (це завжди краще, ніж повторювати готові ідеї).
·         домовитись про час і місце майбутньої зйомки. Якщо фотосесія планується на відкритому повітрі – варто уважно переглянути прогноз погоди та заздалегідь знайти альтернативний варіант на випадок дощу, вітру, похмурої погоди, недостатнього світла тощо. Якщо ж зйомка відбуватиметься в студії – важливо обговорити скільки часу у вас є (у фотографа можуть бути заплановані інші фотосесії), вибрати фон, антураж та декорації
·         обговорити гардероб, зачіску, макіяж тощо. Ви мусите заздалегідь обумовити основну кольорову гаму. Варто розуміти, що те, що вам подобається в повсякденному житті і те, що буде гарно виглядати на фотографії - це часто зовсім різні речі. Відразу відзначте, що чим більше речей ви зможете принести в студію або до місця локації - тим буде краще.
·         визначити вартість послуг фотографа і що саме входить в цю ціну. Часто фотографи пропонують вартість за 20-30 оброблених фотографій, або віддають весь матеріал без обробки,а обробка в фоторедакторі оплачується додатково - такі деталі важливо обговорити завчасно.  
Коли основна тема вибрана  і всі деталі обговорені-починаємо готуватись до фотосесії. 

Порада № 1: Загальна підготовка
·   Виспіться! Важливо рано лягти спати, щоб прокинутися свіжою, адже мішки під очима та втомлений погляд нікого не прикрашає і кількість образів, доступних вам, різко зменшується.
·        Не варто за тиждень до фотосесії виснажувати себе дієтою та фізичними вправами. По-перше, все одно уже пізно, крім того, у вас може з'явитись біль та виникнути відчуття скованості у рухах перед об'єктивом
·        Ніколи не плануйте фотосесію на "критичні дні". Навіть якщо ви почуваєте себе відносно нормально, на фотографії буде видна щонайменша втома або нездужання, вже не кажучи про висип на обличчі або неможливості втягнути живіт.
·        Не пийте алкоголь у великих кількостях за день!
·        Не пийте багато рідини у вечір напередодні і не їжте нічого солоного, маринованого і кислого: це може привести до набряклості лиця.
·        Відкладете поїздки і стомливі справи на інший день. Розплануйте час так, щоб під час фотосесії ви нікуди не поспішали.
·        Якщо ви любителька солярію, пам'ятаєте, що не варто фотографуватися відразу після процедури: дочекайтеся, поки шкіра на обличчі посвітлішає. Сильний загар підкреслить усі дефекти шкіри
·  Робити епіляцію,голити ноги та вищипувати брови не пізніше, ніж за 3 години до зйомки. І почервоніння зійде і нові волосинки ще не виростуть.
·   Якщо планується фотозйомка НЮ (еротичне фото), то, вибачте за жорстокість, поїсти ви можете напередодні ввечері, вранці - тільки пів горнятка несолодкого чаю.
·   Перед фотосесією краще потренуватися перед дзеркалом - порухатися, «покривлятися», щоб розбудити свою міміку і пластику. Погортайте журнали, зробіть позначки на найбільш вподобаних і відповідних кадрах.

Порада № 2: Приїжджаємо вчасно
Бути вчасно - це не лише правило хорошого тону. Запізнюючись, ви забираєте у себе свій час. Не добирайтеся до студії у час пік в останню секунду, краще приїхати трохи раніше, спокійно і не кваплячись, щоб був час освоїться, "прийти у себе", випити горнятко кави/чаю/мінералки.
У фотографа можуть бути заплановані інші фотосесії і ніхто не стане вас чекати. Однією з особливостей роботи фотографа є десяток фотосесій за день та необхідність обробляти відзнятий матеріал. Дайте фотографу достатньо часу, щоб вкласти у вашу фото сесію чи портфоліо свою душу - і ви залишитесь задоволені результатом. Зверніть увагу: часом початку оренди студії вважається час, на який клієнт забронював студію а не початок зйомки.

Порада № 3: Фотошоп не всесильний
Графічний редактор може багато, але не все. Звичайно, мішки під очима, зморшки, родимки, другі підборіддя, пивні животики і навіть повнота тіла та інші реальні або вигадані недоліки коректуються або приглушуються за допомогою правильно підібраного освітлення, вибором об'єктива, професійним макіяжем і одягом, але часом можуть бути повністю усунені тільки після глибокої цифрової ретуші. Тому уважно віднесіться до вибору одягу і макіяжу. Не варто нехтувати можливістю вдосконалити свій образ.

Порада № 4: Макіяж і зачіска для фотографії

Будьте готові до того, що макіяж для фотозйомки повинен бути яскравішим та інтенсивнішим ніж повсякденний. Фото "з'їдає" макіяж в 1,5 рази. Найкраще скористатися послугами професійного візажиста, заздалегідь пояснивши майстрові, для чого саме робиться макіяж.
Якщо Ви не замовили візажиста і збираєтеся обійтися своїми силами, то варто заздалегідь випробувати макіяж. Приходьте на фотосесію без макіяжу. Залежно від образу, погодженого з фотографом змінюватиметься і макіяж, тому його краще накладати під керівництвом фотографа. Оскільки макіяж ви накладатимете безпосередньо перед сесією. Тому потурбуйтеся не забути вдома косметичку.

Обов'язковими предметами мають бути:

  • тональний крем трохи світліше за шкіру і кольору шкіри
  • пудра кількох відтінків
  • помада як мінімум 3 кольорів
  • туш для вій
  • олівці для очей різних відтінків, але які обов'язково включають темні та світлі
  • блиск для губ/очей і так далі

Також:

  • Зробіть ідеальну форму брів: брови "роблять" вираз обличчя
  • Очі фарбуйте яскраво і виразно, набагато яскравіше, ніж у повсякденному житті. Зверніть увагу косметика в студії починає блищати сильніше, ніж у звичайному житті, тому все, що блищить, візьміть з собою,але накладайте в міру і під керівництвом фотографа. Обмежуйте перламутрові тіні, блиски, стрази: на фотографії вони можуть відсвічувати.
  • Те саме стосується і губ: виберіть матову помаду, відмовившись від блисків і перламутрових мерехтливих відтінків
  • Уникайте фіолетових тіней і помади: ці кольори візуально роблять зуби жовтими
  • Манікюр має бути свіжим
  • Під час фотосесії для згладжування нерівностей і приховання блиску варто скористатися тонуючи кремом чи пудрою. Тональний крем слід наносити на обличчя, шию, плечі, груди, руки. Бажано тональний крем припудрити, щоб шкіра не блищала від студійного світла. Прихопіть з собою пудру і матуючі серветки.
  • Особливу увагу приділите шкірі навколо очей - "синяки" під очима дуже псують загальний тон фотографії. У боротьбі з ними допоможе коригуючий олівець, пудра, а також повноцінні дев'ять годин сну в ніч перед зйомкою.
  • Не шкодуйте туші
Зачіску для фотосесії краще зробити ту, яка більше йде вам до лиця. Бажано розпустити волосся, це дуже жіночно і гарно. Можна зробити легкі локони і злегка підібрати волосся-це додасть образу жіночності та романтики. 

Порада № 5: Одяг

Основна ідея полягає в тому, щоб вас одягти, але не перетворити зйомку в рекламу одягу. Це часто непросто. Одяг завжди повинен залишатися частиною знімку, гармоніювати з ним, не перетягуючи на себе всю увагу.

Що вдягти на фотосесію:

            ·   Почніть з вибору білизни: не одягайте те, від чого можуть залишитися перетягнуті     смужки на шкірі. Тут все гранично просто - білизна має бути сексуальною. Боді, пеньюари, корсети, красиві сорочки, усілякий вінтаж тощо.
·         Одяг, в якому фотографуватиметеся, привезіть із собою. Краще, якщо це буде щось легке і облягаюче. Одяг має бути вам до лиця, ніде не тиснути та не висіти.
·         Відмовтеся від одягу, який вузький у грудях: це візуально зменшує бюст. Сукня або спідниця не мають бути надто вузькими, щоб не ускладнювати рухи під час позування.
·         Уникайте шкіряних та вельветових виробів.
·         Не надівайте на фотосесію товсті "лижні" светри, просторі піджаки, особливо із підплечниками.
·         Будь-який одяг, що розстібається, розвіюється, частково знімається, має глибокі вирізи і так далі. Це виглядає еротично і "смачно"


·         Різні варіанти прозорого і напівпрозорого одягу. Це ще й вигідно для постановки світла


·         Дуже круто виглядають різні в'язані і ажурні речі.


·         Дуже часто вигідно використовувати одяг з тканин з різними геометричними малюнками. Але ці малюнки мають бути не хаотичними, а чіткими і структурними. Смужка, клітинка, гофрована тканина, плісирування, цятка і тд. Загалом проста геометрія. 
·         Вигідно все, що може підкреслити ваш витончений силует. Сукня по тілу, вузька спідниця і тд. З приводу спідниць хочеться сказати – не вдягайте міні-спідниць. Майже завжди (хоча бувають винятки) на фотографіях вони виглядають вульгарно. Краще по коліно, нижче коліна, довгі, але не міні. Якщо у вас є щось вінтажне, оригінальне або дизайнерське - це ж чудово! Єдине - такі образи краще заздалегідь обговорити і показати


·         Дуже цікаво виглядають жорсткі, стильні, геометричні образи. У тому числі всякі кольорові коміри на піджаках і пальто,чіткі трикутні чи квадратні вирізи.


·         Якщо ви будете зніматися у воді, то вам потрібний одяг, який можна топити. У тому числі те, що буде добре прилипати до тіла. Ну і рушник не забудьте взяти.


·         Візьміть зі собою взуття. Воно повинно, передусім, поєднуватися із одягом, в якому ви зніматиметеся. Не надівайте платформи і танкетки, візьміть туфлі з високим та тонким каблуком – це візуально витягне силует.
·         Вбрання з великим малюнком, з блискучої тканини, у велику та дрібну смужку на фотографії можуть виглядати не так, як у житті.
·         Захопіть із собою панчохи або колготи - тонкі (не більше 20 ден), бежеві або кольору легкого загару. Я рекомендую панчохи, тому що колготи часто перетягують талію гумкою і у тонкій сукні це дуже помітно.
·         Прихопіть зі собою пару непомітних шпильок для волосся
Аксесуари і прикраси:Всякі панчохи, колготки, шкарпетки, легінси та інше (можуть бути варіанти від простих і класичних до смішних і милих). 



Якщо у вас є окуляри (і звичайні, і сонячні), капелюшки, банти - беріть, не соромтеся. Цікаво виглядає різна геометрична біжутерія.



Також Вам рекомендація у випадку, якщо ви багато знімаєтеся або взагалі професійна модель: витратьте час на те, щоб переглянути весь одяг, що є в шафі і сфотографувати весь свій гардероб. Краще на собі коханій в дзеркало, якщо лінь - то просто на ліжку розклавши. Тоді ви зможете показувати гардероб фотографу, щоб він вибрав що взяти.

Порада № 6: Як позувати для фотографії, як поводитися на фотосесії

Фотограф, звичайно, бачить, як Ви виглядаєте збоку, і завжди готовий допомогти і підказати вам позу, в якій Ви виглядатимете найбільш виграшно. На жаль, не кожна дівчина знає, як краще позувати на зйомці у фотостудії, як поводитися, куди дивитися, як усміхатися, як краще сісти і таке інше. Перед фотосесією прогляньте журнали або сайти в інтернеті, вивчіть поширені пози. Якщо є приклади фотографій, які вам дуже сподобалися, і ви хочете їх відтворити – захопіть їх із собою.
  • Потренуйтесь вдома перед дзеркалом пози, в яких ви виглядаєте найвигідніше.
  • Поводьтеся максимально розкуто та органічно
  • Готуйтеся, вам належить частенько перевтілюватися у різні образи
  • Погляд моделі повинен виражати різні емоції
  • Не забувайте тримати спину прямо
Головне - не будьте скутою, не комплексуйте і не бентежтеся! Імпровізуйте - і ви обов'язково отримаєте незвичайні і якісні фотографії. Розслабтеся і не забивайте свою голову проблемами та стереотипами. Загальний позитивний настрій допомагає розслабитися і налаштуватися на потрібну хвилю. Ну і, нарешті, довіртеся професіоналу і тоді все обов'язково вийде.



2 коментарі: