пʼятницю, 1 листопада 2013 р.

Кіпр



Цього року, після довгих планувань, погоджень,відмов готелів й інших підлих прикрощів, ми з коханим чоловіком таки вибрались у довгоочікувану відпустку. Місцем для відпочинку обрали мальовничий і крихітний Кіпр. На це, звісно, були свої причини:
-          Виліт зі Львова
-          Тепла погода (оксамитовий сезон на Кіпрі триває до кінця жовтня, повітря 26-30, вода 21-24 градусів)
-          Не дорого ( чекати цього «не дорого» було досить складно і нервово, але воно того вартувало)
-          Спрощений візовий режим (віза робиться за 1 день, безкоштовно на основі заповненої анкети)
-          Короткий переліт ( 2 години 50 хвилин)

Пакування речей. Відколи ми з чоловіком подорожуємо разом - я намагаюсь зібрати нам одну валізу на двох. Завдання не з простих, оскільки регулярно щось не влазить, взяти хочеться якомога більше, а валіза не гумова))) 
Документи. Почну з найсерйознішого. Їх я завжди пакую першими , всі вкупі у фірмову «одіссеївську»  непромокаючу папку і в ручну поклажу.
Аптечка. Я за своєю натурою людина, котра любить перестрахуватись і мати все при собі. Тож аптечка для мене річ серйозна.  Пакую туди ліки від наших «слабинок» + від шлунку, застуди, алергії, а також засоби до-  після-  і замість засмаги)))
Косметичка.  Тут мене переважно заносить і деякі засоби доводиться пакувати виймати і повертати на місце кілька разів. Мушу зауважити, що цього разу таки пересилила себе і замість містких банок шампуню, гелю для душу і маски для волосся взяла маленькі одноразові пакетики, що суттєво зекономило вагу та об’єм косметички. Декоративну косметику на відпочинок стараюсь не брати принципово, адже шкіра також заслуговує на відпочинок, а через морську воду, сонце та незвичний клімат на косметику часто буває алергічна реакція. Тож прозорої туші для вій та брів і олівчика для очей мені було достатньо.
Одяг. Тут мене понесло. Взяти хочеться насправді всю шафу, але довелось себе пересилити (про це у наступній публікації).
Добрались до місці призначення швидко і без пригод.



 Що вразило:
-          Лівосторонній рух. Колись Кіпр був британською колонією, про що нині нагадує лівосторонній рух та електричні розетки.
-          Кіпріоти-греки та кіпріоти турки. Досить складна політична ситуація – Кіпр умовно поділений на дві частини-грецьку та турецьку, хоч я б ділила на три. Ще й британську,зважаючи на автономну британську воєнну базу, яка займає не малий кусень острова і не платить за це ні копійки.
-          Мова. Як підказує логіка є дві державні мови – грецька та турецька, хоча завдяки британській «колонізації» переважно всі кіпріоти чудово спілкуються англійською, за що їм честь і хвала)
-          Клімат та погода. Направду дуже тепло, комфортно і приємно.
-          Попри не надто чисті вулиці, влада дуже суворо стежить  за дотриманням усіх санітарних норм на пляжах, результат – 52 блакитні прапори за цей рік.
-          Музей під відкритим небом.  На острові маса пам’яток архітектури та історії дбайливо збережених до нині у вигляді національних парків. Кіпр буквально оповитий міфами та легендами, найвідоміші з яких про те, що саме тут богиня краси Афродіта вийшла на берег із морської піни, або історичний факт, що Марк Антоній подарував цей острів єгипетській цариці Клеопатрі як весільний подарунок. Тут же одружився знаменитий англійський король Річард Левове Серце.
   Ми з чоловіком туристи невибагливі – тож і готелі вибираємо недорогі, не на 1-й лінії, переважно не на «все включено», адже любимо гуляти, роздивлятись, шукати та вивідувати. Цього разу взяли 3*,  150 м до моря, дворазове харчування  7 км. від Ларнаки.




 Відпочили фантастично. Їздили на екскурсію в Пафос та Куріон , відвідали місце народження Афродіти. Накупались, засмагли, наїлись і нагуляльсь.




















 Найбільше запам’яталась Ларнака. Наче велике сучасне місто з гламурною набережною, магазинами провідних брендів та мільйоном кафе, однак поміж того відкривалося інше місто - з маленькими вуличками з затишними крамничками і приємними людьми, де нове і урбаністичне плавно поєдналось з старим простим і архаїчним. А ще храми та мечеті, фортечні мури і надзвичайне безкрайнє море...





































 Паби. Власне в Ларнаці якось чітко простежується  пабна культура. Кожен з них вражає індивідуальним інтер’єром, стилем та характером, а доброзичливі кіпріоти радо діляться історіями про свій заклад. За приємною балачкою нам вдалось поповнити чоловікову колекцію пива, отримати бокал у презент та залишити про себе згадку серед тисячі інших гостей.


































Виставка. Так ненав’язливо гуляючи містом вдалось забрести на виставку британця  Петера Бірда, котрий створює незвичні  колажі з підручних матеріалів, знайдених на вулиці. Вражає філігранність і акуратність у роботі, а також відсутність зіркової хвороби-сидить собі автор в холі музею, вигадує, клеїть та малює, паралельно спілкується з людьми…








Сувеніри. Я дууууууууже люблю сувеніри. Я можу переглядати і вибирати їх годинами, адже колекціоную магніти на холодильник та декоративні кавові ложечки, а ще так хочеться привести хоч маленький шматок вражень батькам, родичам та друзям + чоловік з пивною тематикою і його  колекції. Словом – добре що валіза має додаткове місце,котре можна звільнити, відщепивши замочок при потребі)






Кава. Тут я пила Фрапе (національна грецька холодна кава з льодом і густою пінкою), котре мені дуже посмакувало і кава зі Старбаксу – давно хотіла спробувати))))



На завершення скажу що Кіпр дійсно фантастичний цікавий і самобутній. Всім рекомендую відвідати.



2 коментарі:

  1. розкажи,будь ласка, отой секрет "не дорого" :)))

    ВідповістиВидалити
  2. На час коли ми бронювали свій відпочинок старт ціни на 2-х осіб за 3* на 7 ночей був від 571Євро.
    Наш готель з проживанням, дворазовим харчуванням, перельотом, трансфером аеропорт-готель-аеропорт та страхівкою обійшовся в 800 Євро на 2-х.

    ВідповістиВидалити