середу, 2 квітня 2014 р.

Секонди. Правила полювання.



    Кожна з нас – жінка розумна і ощадлива, також кожна з нас хоче завжди бути красивою і стильною, проте зі сучасними цінами і вибором товарів складно вибрати для себе щось цікааве.
   Особисто я обожнюю секонди і дуже часто там закуповуюсь. Для мене - це місце схоже на коробку різних цукерок, в якій «ніколи не знаєш, яка попадеться» (с) Форрест Гамп. Тут завжди можна знайти щось незвичне, приголомшливе і як правило в єдиному екземплярі. 80% мого гардеробу складають речі з секонду.
   Дехто може сказати, що доношувати одяг за кимось принизливо, що речі з чужаго плеча несуть чужу енергетику і взагалі на секонд-хендах валяються купи лахміття. Дозволю собі не погодитись. Згадую, ще в шкільні роки одна з моїх однокласниць взимку носила щотижня нову модну куртку, всім було цікаво - звідки такі можливості в мами-одиначки котра торгує на ринку одягом. Як виявилось все дуже просто – вона носить куртки котрі продає її мама тиждень, потім її перуть і повертають на ринок. Таким чином хіба можна бути впевненим в тому що річ куплена на ринку, в магазині чи бутіку не була ношена до вас. Щодо чужої енергетики – тут також є свої нюанси. Якщо кинути дрібку солі під час прання – вона забере весь негатив)))) А от про купи лахміття – я живий приклад того що це не так і зараз поділюсь досвідом як знайти собі щось не дороге, красиве і якісне.
   Звідки до нас прибуває «Одяг з Європи», я досі толком не усвідомила. Версій безліч: чи то люди з зажраного закордоння просто викидають речі в спеціальні контейнери, чи то надсилають нам гуманітарну допомогу, а негідники її продають, чи то вони її продають за копійки, а тут вже за гривні. А є ще величезна кількість нових «стокових» речей і уніформи. Істина, мабуть, десь посередині. З розмов продавців я зрозуміла, що є якась база з речами, де закуповують мішки з товаром, котрий потім сортують на «люкс» і вагу перед продажем

Що купувати на секонді?
Милі дрібнички: дуже часто на секондах можна знайти цікаві прикраси, вінтажні брошки, неординарні шарфи, веселі іграшки... Знаючи смаки моїх подруг, я часто можу знайти для них щось цікаве для подарунку «просто так».
Витратні, або речі швидкого зношування: немає потреби сварити дітей за брудну футболку після ігор на вулиці, достатньо зайти на секонд і накупити там достатньо недорогих дитячих речей, які при потребі не шкода викинути. До цього ж можна віднести домашній одяг, який часто брудниться, одяг для пікніка, лісу, дачі, городу тощо.
Тематичний одяг. Зараз дедалі популярнішими стають вечірки та свята певного тематичного спрямування. Немає потреби витрачати великі гроші на «одноразове» вбрання, а на секондах завжди знайдеться щось цікаве.
Спортивний одяг. Практика показує що на секонді можна знайти справжні фірмові спортивні речі значно якісніші, ніж в деяких фірмових магазинах.
Текстиль для дому. Нічого так  швидко і дешево не міняє ваш інтерєр як свіжі наволочки на подушки, цікаві штори, скатертинки та покривала.
Нестандартні розміри. Якщо у вас гігантський чи супермаленький розмір ноги, або нестандартні розміри, або ще якісь нюанси з частинами тіла і, відповідно, одягом - вирушайте на секонд.
Нові речі. Практично кожен поважний секанед має відділ нових речей, де можна запросто знайти одяг з бірками.
Просто хороший одяг. На секонді  запросто можна знайти все, що душа забажає, включно з модними сукнями, верхнім одягом, стильними сумками та взуттям, знаючи деякі прості правила.

Отже як правильно закуповуватись на секонді.
Складати детальні списки необхідного йдучи на секонд не практично і смішно. Рідко коли можна йти за червоною сукнею і купити саме червону сукню))) Так як ці магазини  - своєрідні, то і правила покупки теж не зовсім звичайні . Завжди тримайте в голові, що вам треба. Собі, дітям, родичам, друзям - і тільки виходячи з цього «списку», беріть речі. Те, що вони коштують копійки, не означає, що їх треба мішками тягнути додому. Найкраще брати річ «на зараз» - ніяких «я схудну» , «я підросту», «я згорблена». Вони так і будуть валятися в очікуванні, а потім або морально застаріють, або ви так і не досягнете бажаних форм.

На секонди краще ходити регулярно, під час прогулянок і розваг, а не планового шопінгу. Раптом що впаде в око. Сюди варто йти не за конкретним предметом одягу, а за сюрпризом.

Згадуємо розміри. Отож, перед тим як іти на «полювання» згадайте якого розміру одяг ви носите і як він «звучить» в американському, європейському та пострадянському еквіваленті. Наприклад, S = 6-8 = 34-36, додаєм до цього похибку +- 1 розмір (на маломірки чи криві очі виробника) і отримуємо діапазон розмірів, котрий гарно зекономить наш час при виборі та примірці.
Попередні «дослідження». Якщо і збиратись на секонд, то варто перед цим попитати у подруг, які саме секонди вони рекомендують, намітити маршрут (іти в лише один секонд не так весело як у декілька), уточнити робочі години секонд хендів та дні «завозу товару» (нема резону іти в останній день, бо нічого цікавого не знайдете).
Шукаємо компанію. Ходити з кимось завжди веселіше, а на секондах ще й корисно. Примірочні в таких магазинах залишають бажати кращого, тому коліжанка може і потримати вибрані речі, і прикрити своєю надійною спиною ваш «сором» і порадити, що брати а що ні.
Вдягаємось зручно і логічно. Ніяких варіантів «капусти» (футболка+сорочка+светрик), важко буде роздягатись, відмовтесь від сукенок – штани міряти зручно, а от приміряючи светрк-залишитесь за прозорою шторкою в одних колготках))), отож светрик і джинси-саме те що треба. Добре було б вдягти майку, щоб приміряти одяг не на голе тіло. Взуття на «шопінг» повине бути зручним і легко зніматись. Сумка-містка, легка і на плече. Верхній одяг краще залишити в шафці щоб нічого не сковувало рухи)
Виділяємо час. Найкраще ходити по секондах на вихідих, коли маєте достатньо часу, щоб знайти щось гарне.
Шукаємо методично. В магазині переглядаємо речі одна за одною, вибираючи те, що подобається на власний смак і за розміром.
ПРИМІРЯЄМО все, що сподобалось. Це правило обов’язкове, оскільки ніколи не вгадаєш як сяде та чи інша річ, навіть якщо розмір ваш.
Дивимось уважно чи вибрана річ ціла, без дірок, плям, не розтягнута,  не кошлата тощо.  
Вибір варто робити свідомо. Якщо річ замала – не купуйте (можливо ви і схуднете до неї, але чи варто іти на такі жертви заради однієї речі), якщо завелика – подумайте, чи є у вас час і бажання вшивати та підганяти її «під себе», а також приблизну вартістьь такої процидури.
Визначаємо ціну. Якщо товар ваговий – в залі завжди є контрольна вага, котра допоможе, якщо ж «люкс» - дивимось на бірку чи запитуємо у продавця. Іноді речі «люкс» мають досить високу ціну порівняно з ваговими. В такому разі варто пригадати скількии схожа річ коштує в магазині і зробити вибір.
Прання. Звісно, кожну річ в секонд хенді обробляють спеціальним дизенфікуючим засобом, від чого вона дістає характерний секондівський запах. Проте вдягати речі без прання не рекомендую, запах секонду впізнаваний, краще перепрати (рекомендую уважно читати напси на бірках, щоб не зіпсути покупку)

Ложка дьогтю, або чого не варто купувати на секонді.
Речі з плямами – ніколи наперед не знаєш чи випереться пляма, чи річ зовсім зіпсута.
Мале, велике, мішкувате, тісне, бліде, розтягнуте,кошлате, запране і сумнівне. Сумніваєтесь – не беріть.
Білизна, колготки, шкарпетки і все що близько до тіла.
Взуття - нового це не стосується, тут діють звичайні правила вибору. Але якщо воно вже явно «запам'ятало» ногу свого господаря, то краще не ризикувати. Правда, у всіх правилах є свої винятки.

Наприкінці – не бійтесь експерементувати, приміряйте речі цікаві, не притаманні вам і цікавих вам покупок.

І для сміливості та натхнення мої секондівські look-и
























Немає коментарів:

Дописати коментар